Contentmarketing
in het onderwijs

De AOb is de grootste onderwijsbond van Nederland met op dit moment 86.000 leden. Een van de grootste uitdagingen voor de bond is om jonge leraren en onderwijspersoneel aan zich te binden. Contentmarketing is hierin een belangrijk strategie die de AOb gebruikt om nieuwe leden te werven.

In deze strategie past ook de website hogeronderwijs.nu

met nieuws, speciaal voor hoger onderwijspersoneel. Het is een doelgroep die zich minder aangesproken voelt door het Onderwijsblad, het relatiemagazine van de AOb. Via specifiek voor de doelgroep verzameld en geschreven nieuws moet het hoger onderwijspersoneel beter bereikt worden.

"Er zijn op dit moment ruim 80.000 mensen werkzaam in het hoger onderwijs"

image description
  • Primair onderwijs 220.0000
  • Hogeronderwijs 80.000
  • Voortgezet onderwijs 120.000

Het concept voor de website was al uitgewerkt door Typetank – een denktank van grafisch ontwerpers – en de AOb, toen Typetank bij ons kwam voor een eerste meeting. Aan de hand van het concept bepaalden we wat we konden realiseren binnen het vastgestelde budget.

We werken altijd met één contactpersoon die weet wat er speelt, waardoor de samenwerking soepel loopt. Er wordt gedacht in oplossingen en niet problemen.

image description Ivo de Boer Ontwerper bij Typetank

De AOb had twee vragen

  1. Wat moet absoluut in een eerste versie van www.hogeronderwijs.nu en wat niet?
  2. Hoe geven we de redactie een simpele en betaalbare beheermogelijkheid die echt gebruikt wordt?

Schrap school-informatie en enquêtes

Alles wat te maken heeft met het publiceren, lezen, vinden en delen van de artikelen moet in de eerste versie van de website. Nieuwsartikelen, opiniestukken, columns en interviews vormen de basis van de website en zorgen voor de bezoekers en de zoekresultaten. Alle andere informatie en functionaliteit zoals agenda, schoolinformatie en enquêtes worden uit de eerste versie geschrapt.

een website die nieuws maakt en verzamelt zal veel meer gelezen worden via verschillende (mobiele) apparaten. Een website die op alle apparaten, mobiel, ipad, tablet te gebruiken is, was in eerste instantie dus ook het uitgangspunt. Maar dit responsive design viel af vanwege budget. Desondanks hebben we de content zo gemaakt dat de AOb in de toekomst wel naar een responsive design over kan gaan.

Laat de redacteur niet zelf vormgeven

Om de leesbaarheid van de artikelen te vergroten en de publicatie door de redacteur eenvoudig te maken, ontwierp Typetank zoveel mogelijk vaste opmaakstramienen. De redacteur hoeft dus niet zelf aan de slag maar selecteert een opmaak passend bij het artikel dat hij wil plaatsen.

image description

Leg informatie over een artikel apart vast

Leg alle informatie over een artikel zoals publicatiedatum, categorie, dossier, gerelateerde link of auteur niet in het artikel zelf vast maar apart sla dit apart op. Hierdoor kunnen we de artikelen op allerlei manieren toegankelijk maken. Nu en in de toekomst. Bijvoorbeeld het tonen van alle artikelen van een auteur of het artikel optimaliseren voor de zoekmachines.

image description

Blijf bij dichtbij de basis van Wordpress

De content en structuur van de nieuwe website ligt heel dicht bij een weblog. Omdat Wordpress oorspronkelijk ontwikkeld is als weblog software lag de keuze voor open-source software voor de hand. Iets gebruiken waarvoor het gemaakt is, levert altijd de beste resultaten.

Met Typetank hebben we de standaardmogelijkheden van Wordpress en het concept ontwerp nog meer op elkaar afgestemd. Zo werd de bouw van het thema voor ons, en het publiceren van een artikel voor de redacteuren nog eenvoudiger.

Het resultaat

image description

Het afgelopen half jaar zijn artikelen verzameld en gepubliceerd op hogeronderwijs.nu. De website ging op 1 september live. De belangrijkste indicatoren voor de prestaties worden sindsdien gevolgd. Na een korte training bleek dat de redacteuren snel een publicatie kunnen plaatsen. Het CMS bevordert een snelle publicatie.

Case Online leadgeneratie voor cloud diensten

Wil je ook een concept voorleggen? Neem dan contact met ons op.